salam Pictures, Images and Photos

Sunday, July 26, 2009

Masak lemak pucuk ubi dengan ikan kering

Ari Sabtu lepas akak ke pasar bekenan tengok pucuk ubi segar bugar tu..teringin lak nak makan masakan kampung.Akak pun beli la 2 ikat nak masak lemak cili api ngan ikan kering..
selera betul makan nasik..tambah lak ngan sambal tumis sotong...fuhh..terangkat..




MASAK LEMAK PUCUK UBI DENGAN IKAN KERING

  • 3 ikat pucuk ubi
  • 300 gm tulang ikan talang kering
  • 1 sm kunyit hidup
  • 1 biji bawang merah
  • 8 biji cili api
  • 1 batang serai
  • 1 keping asam gelugur
  • santan (ikut suka)
  • sedikit garam

CARA-CARA

  1. Hiris pucuk ubi agak2 nipis dan rebus.Setelah pucuk ubi empuk buangkan air rebusan itu.
  2. kunyit,bawang dan cili api di tumbuk,serai dititik dan dimasukkan kedalam periuk yg berisi pucuk ubi tadi.
  3. Rebus pucuk ubi bersama bahan yg di tumbuk bersama santan cair dan ikan kering,asam keping bersama santan cair.
  4. Tambah sedikit garam,bila dah mendidih masukkan pati santan..kacau sehingga santan masak dan angkat.


1 comments:

ila adila said...

waaaaaaaahhh...aritu baru makan pucuk ubi masak lemak...tp x pedas punyerr...ada pulak ikan cencaru sumbat sambal...fuhhhh...x leh angzzz laa...;p

Post a Comment

silalah tinggalkan sepatah dua kata