salam Pictures, Images and Photos

Sunday, August 16, 2009

Laksa Kulim


Tengahari tadi lepas aje abis buat biskut akak buat laksa lak..laksa nie kegemaran cik abang laa..dia suka sangat makan laksa nie..anak2 lak so so aje la..nak kata suka sangat macam bapak dorang takde la..akak lak memang suka gak la..tapi kalau kena musim ujan makan laksa banyak2 mau kembang urat la..biasa la kan..pompuan kalau dah beranak ramai nie..urat kembang sana sini..kah..kah..kah..
nak resepi gak ker..??hhehee..leh la taruk gak ekk...
LAKSA KULIM(hehe pasai akak dok kulim)
Bahan-bahan:

1 kilo Ikan selayang atau ikan termenung
6 keping Asam Gelugor (kalau suka masam letak lebih sikit)
1 Pkt Mee Laksa Kering (Direndam)
3 Btg Bunga Kantan (dibelah 4)
1 Ikat Daun Kesom
Garam dan Serbuk Perisa secukup rasa
Bahan kisar:
4 biji bawang besar
15 tangkai cili kering (direndam seketika)
4cm Belacan

Bahan Ulam:
3 Biji Timun dihiris nipis memanjang
3 Biji Bawang Besar Dihiris Nipis
1 ikat Daun Selom atau salad dihiris nipis kalau taruk daun gajus pun best gak
5 Biji Telur direbus dan belah dua
3 Biji Limau Nipisatau kasturi dan belah 2
5 Biji Cili Padi atau Cili Merah dipotong kecil

Cara-cara :

Rebus laksa yang direndam tadi. Toskan dan diketepikan.
Ikan dibersihkan dan direbus bersama 3 keping asam gelugor sehingga ikan masak.
Kemudian asingkan isi dan tulang. Tapis air rebusan ikan tadi dan dicampur bersama isi ikan dan dikisar.
Sediakan periuk besar dan masukkan bahan kisar bersama isi ikan tadi. Rebus sehingga mendidih.Tambahkan air (kalau terlalu pekat)
Masukkan bunga kantan dan daun kesom biarkan merebus sehingga naik aromanya..
Masukkan garam & serbuk perisa secukup rasa.
Apabila semuanya sebati, bolehlah dihidangkan


3 comments:

Jendelahatiku4ever said...
This comment has been removed by the author.
ila adila said...

emmm...mcmana rasa laksa kedah nihh akak...
mcm laksa penang ker kuah dia masam?

Jendelahatiku4ever said...

haaa..leh pun komen..saje tauuu..hehe..kuah laksa penang sama je ngan laksa kedah..kalau nak masam boh ler asam keping byk sket..atau kalau x suke asam keping banyak perah la limau kasturi masa nak makan tu...laksa nie tak lemak macam laksa johor..

Post a Comment

silalah tinggalkan sepatah dua kata