Sebenarnya yong tau foo nie akak buat 2-3 minggu lepas..tapi macam malas lak nak update kat blog..hehe ari nie terlebih rajin sket..itu yg terlebey sudah..hahaha..
akak suka makan yong tau foo nie..anak2 pun suke gak..kalau akak malas wat kuahnya akak guna ajer kuah rojak yg sedia untuk dimakan tu..haa..sedap jugak tau..tapi untuk yang ini akak wat la kuahnya..sapa2 yang nak cuba tu boleh la..
resepinya akak amik dari resepi.net..
Sos Yong Tau Foo
Bahan-Bahan:
10 tangkai cili kering
gula melaka atau kurozato
bijan goreng
gula(kalau kurang manis)
1 s.k garam
3 cm belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 s.b tepung jagung dibancuh dgn 50 ml air- boleh juge gune tpg gandum
sedikit ajinomoto- jika suka.
Cara-cara
Masukkan minyak dalam kuali. Goreng cili kering sehingga garing dengan api yang kecil.
setelah garing, angkat dan blend cili kering dgn sedikit air.
panaskan air bersama gula melaka. Masukkan cili yang telah dikisar tadi dan juga belacan.
setelah mendidih, masukkan bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
masukkan garam, ajinomoto dan gula(jika gula melaka kurang manis).
masukkan bijan goreng dan siap untuk dihidang bersama chikuwa, kanikama dan lain-lain
2 comments:
akak...kalau dr senarai blog ieta akaknya blog x leh buka lah...cuba akak follwer ita sekali lg tp guna akaun google...
ok..kejab ekk..
Post a Comment
silalah tinggalkan sepatah dua kata