bawang besar 3 ulas *
bawang putih 2 ulas *
halia 1 inci *
serai 3 batang *
lengkuas 1 1/2 inci *
kunyit 1 inci *
cili boh *
kerisik
santan
daun kunyit (hiris)
campurkan semua bahan yang bertanda * .
masukkan ayam ke dalam kuali bersama bahan yang telah dicampur tadi tak payah tumis. Biarkan dia mendidih dan boleh masukkan kerisik dan santan, kalau nak tambah air pun boleh.
agak2 dah nampak cabai tu masak boleh masukkan daun kunyit hirisan tadi untuk naikkan bau.Bila dah nampak kering dan berminyak boleh la diangkat.
Siap untuk di hidang. sedap di makan ngn lemang mahupun nasi putih panas2.
sebenarnya entri nie akak draff sebelum berbuka tadi..ingat nanti masa berbuka nak snap gamba rendang dalam bekal akak tu la..then elok aje masuk waktu berbuka ngap sampai abis terlupa langsung nak amik gamba..kah kah kah..member cakap "hang ambik gambaq tepawe yg dah kosong tu aje lah.."cissss!!....emmmm..oleh kerana entri ni dah draff maka publish ajer la tanpa gamba yea..nanti bila akak buat rendang ayam lagi akak akan amik gamba...hehe..jgn mareee...
hokkeyy...nih sudah ade gambarnyaa..yessszzzaa..hehe..mujur akak balik umah tengok rendang masih berbaki..terus saja akak snap sekeping..keh keh keh..
4 comments:
apa daaaaaa...
smpai licinnnnnnnnnnn???
ekekeke...slmt berpuasa k.myra...
tu la pasal..kah kah kah..mujur balik umah ada lagi rendang tuh..apalagi terus aje snap la..hehe
then maner gmbar dier???
sori la..lupe lak aritu nak taruk...hehehe...
Post a Comment
silalah tinggalkan sepatah dua kata